Šta da radiš sa bubuljicama?

⭐Ovo sam pisala za cure i curice, ali to isto važi i za momke i dječake koji muče isti problem!
⭐Bubuljice i mitiseri su sasvim uobičajeni za pubertetske, pa čak i one poslije pubertetskih godina. One se pojavljuju usljed hormonalnih promjena u organizmu, zbog pojačanog lučenja žlijezda i zbog bakterijske infekcije, a nestaju čim se hormonska bura smiri.
⭐Bubuljice ili akne su gnojni čvorići koji se pojavljuju na koži na izvodu lojnih žlijezda.
⭐ Tokom puberteta koža proizvodi više masnoće, koja u kombinaciji sa nečistoćom i mrtvim ćelijama, a uz malu pomoć bakterija, zatvara pore i stvaraju se bubuljice.
⭐ Mitiseri ili komedoni su takođe neprijatni i ne bi trebalo da ti stoje na licu. To su lojni čepići u kanalu lojne žlijezde koji na površini kože izgledaju kao crne tačke. Crni vrh mitisera nastaje usljed oksidacije masnoće u dodiru sa vazduhom, a tu dodatno potpomažu ostaci izumrlih ćelija.
⭐Grizovi su tvrda bjeličasta zrnca pod kožom koja liče na zrna griza. Njih treba da ti ukloni kozmetičarka, a ne drugarica.
⭐ Pravila za borbu protiv bubuljica:
__⭐Dalje ruke od lica. Što znači: Bez čačkanja, grebanja, pipkanja. Bubuljice prolaze poslije tri dana, ali ostaju na licu dvostruko ako se diraju.
__⭐Cijedjenjem bubuljice se samo povecavaju, a po licu mozda ostanu i oziljci.
__⭐Hrani se pravilno. Pij mnogo vode i ne jedi slane grickalice, pogotovo ne pred spavanje. Čokoladu su mnogu krivili za pojavu akni, ali najnovija istraživanja pokazuju da čokolada ipak ni za šta nije kriva. Uzimaj hranu punu vitamina i minerala, koji su ionako dobri za kožu.
__⭐Spavaj dovoljno(osam sati dnevno), vježbaj, odmaraj se, šetaj se po svježem vazduhu u prirodi, smij se puno, zabavljaj se i uživaj.
__⭐Redovno peri lice vodom i gelom za čišćenje lica namjenjeno mladoj koži. Takvi preparati dubinski čiste pore, a i sprečavaju nastajanje akni i mitisera. Prije umivanja obavezno operi ruke. Kosu peri često i sklanjaj ju s lica jer i prljava kosa doprinosi stvaranju bubuljica.
Naročito je zgodno da gel za ciljano uklanjanje bubuljica stavis po bubuljicama naveče pred spavanje, pošto gel ima antibakterijsko dejstvo, može se desiti da uništi bubuljice u najkraćem roku.
__⭐ Korektor za bubuljice se pravi u boji kože i na taj način će ti pomoći da tvoj problem učiniš manje vidljivim. Koristi ga ukoliko bubuljica ne nestane.
__⭐ Duvan i alkohol mnogo štete tijelu. Pored ostalih štetnih uticaja na organizam, duvan loše utiče i na kožu a alkohol je dehidrira i izaziva pucanje kapilara. Podjednako štetno djeluju ako sama pušiš i ako provodiš dosta vremena u zadimljenim prostorijama.
__⭐Obrati se ljekaru ukoliko ti bubuljice prave veliki problem. Vjerovatno ćeš dobiti antibiotike da bi se uspješno izborila s njima. Ipak, nemoj posjećivati ljekara samo zato što te one nerviraju, jer se može desiti da samo bezveze piješ antibiotike, što nije dobro po tvoj organizam.
__⭐Ne nerviraj se ni zbog čega, pa čak ni zbog akni! Znaj da i stres utiče na pojavu bubuljica.
⭐Toliko od mene!